Legújabb tartalom

Kulcsszavak

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a magyar előadók: a Liget Budapest projekt keretében épülő, új zenei központ Mindenekelőtt című sorozatának exkluzív koncertjeit a Facebookon és a Youtube-on lehet megtekinteni december 21-től.

« Vissza

Szántó Andrea, Brickner Szabolcs és Schöck Atala estjeivel folytatódnak az Opera közvetítései

Szántó Andrea, Brickner Szabolcs és Schöck Atala estjeivel folytatódnak az Opera közvetítései

 

Szántó Andrea és Brickner Szabolcs, valamint Schöck Atala áriaestjeivel folytatódnak a Magyar Állami Operaház közvetítései a hétvégén, december 16-án pedig jubileumi Beethoven-programmal várják a közönséget az Opera Facebook-oldalán.

 

Az Opera vezető énekeseinek áriaestjei mellett az Opera Zenekar és Énekkar művészeinek, továbbá a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek kamaraprodukcióit is közvetíti hétvégén estkénként 20 órától Facebook-oldalán a Magyar Állami Operaház - olvasható az intézmény MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.    

Mint írják, december 16-án, Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója napján a német zeneszerző-géniusz előtti tisztelgésképp egyetlen operája, a Fidelio keresztmetszete hallgatható meg az OperaSzerda kereti között.    

Szántó Andrea és Brickner Szabolcs a MaszkaBál december 12-i, szombati műsorában a 19. századi francia, orosz és az olasz operairodalom műveiből válogatnak 3-3 áriát, de közösen is színpadra lépnek a Carmen egyik részletével. Az est művészeti vezetője Gábor Sylvie, műsorvezetője Gyüdi Melitta, az énekeseket zongorán Hidegkuti Pálma kíséri.    

Schöck Atala a december 13-i, vasárnapi MaszkaBálon Purcelltől R. Straussig válogat két és fél évszázad operairodalmából. A műsor egyik vendégfellépője a 2018/19-es évad Kamaraénekese, Sáfár Orsolya, a pályakezdő művész kilétére pedig a közvetítés során derül fény. Az est művészeti vezetője Magyar Orsolya, műsorvezetője Ókovács Szilveszter, zongorán Jean Klára működik közre.    

A hétvégi MaszkaBálokat megelőzően a Tercett-Trió-Trios pénteki műsorában december 11-én az Opera Kórus visszakanyarodik a német nyelvű dalköltészethez. Robert Schumann Szopránra és tenorra írt 4 duett című ciklusát Hertelendy Rita és Csobolya József adja elő, míg Max Reger 5 duett című gyűjteményének három tétele Dörgő Inez és Máthé Evelin tolmácsolásában hallható. Az énekkari művészeket Andrássy-Neuenstein Krisztina kíséri zongorán.    

Az Opera Zenekar műsorát ez alakalommal a bécsi klasszikus, illetve egy hozzájuk köthető zeneszerzőnek szenteli. Ludwig van Beethoven vonósokra írt c-moll triójának I. tétele Keskeny Ferenc (hegedű), Kondor Péter (brácsa) és Balázs István (cselló) előadásában csendül fel. Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr divertimentóját Biró Zsófia, Gjorgjevic Dóra (fuvola), Király Tibor, Könyves-Tóth Mihály, Dávida Tamás, Ács Ferenc, Kirsch Bence (trombita) és Maros Ádám (timpani) szólaltatja meg. Joseph Haydn kismartoni tanítványa, a zongoraművész-zongorakészítő-zeneszerző Ignaz Pleyel D-dúr fuvolanégyesét Rácz János (fuvola), Fahidi Patrícia (hegedű), Sörös Jenő (brácsa) és Pólus László (cselló) játékában hallhatja a közönség.    

Az est műsorában ismét szerepel balett: Pjotr Iljics Csajkovszkij A diótörő című karácsonyi klasszikusából a Kínai tánc Gyöngyösi Réka, Bobvos Oliva, Gáldi Nóra, Varga Lilla Emese, Szélig Szonja, Somogyi Laura és Whitaker Chloé, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek előadásában látható. Az eset Aczél András rendezi, műsorvezetője Gyüdi Melitta.    

December 16-án, szerdán Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából egyetlen operájának, a Fideliónak koncertszerű előadásával emlékeznek a zeneszerzőre. A műben megjelenő szabadságvágyat, az elszakíthatatlan emberi kapcsolatokat a megtörhetetlen emberi erő képviseli, amelyet Beethoven a szinte elénekelhetetlen nehézségű és átütő erőt megkívánó énekszólamokkal ábrázol. A darab koncertszerű keresztmetszetét Gábor Sylvie állítja színpadra Rálik Szilvia (Leonora), Kovácsházi István (Florestan), Kálmán Péter (Pizzarro), Gábor Géza (Rocco), Sáfár Orsolya (Marzellina) előadásában. Zongorán közreműködik Bartal László, vezényel: Kocsár Balázs. Az est narrátora Mona Dániel.

 

(MTI)

2020-12-11« Vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk