Legújabb tartalom

Kulcsszavak

Ozzy Osbourne 2022-ben Budapesten is fellép

Ozzy Osbourne 2022-ben Budapesten is fellép

Ozzy Osbourne 2022-ben Budapesten is fellép

Tizenegy év után újra Magyarországon ad koncertet Ozzy Osbourne. A heavy metál Grammy-díjas legendája, a színpadoktól visszavonult Black Sabbath frontembere 2022. február 2-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, No More Tours 2 című európai turnéja keretében.

« Vissza

Operaváltozatban, áthangszerelve mutatják be az István, a királyt

Operaváltozatban, áthangszerelve mutatják be az István, a királyt

 

Október 17-én és 25-én mutatják be az István, a király című rockoperát Gyöngyösi Levente szimfonikus hangszerelésében, operaénekesek előadásában a budapesti Erkel Színházban - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői adásában.

 

A darabot Gyöngyösi Levente zeneszerző teljesen áthangszerelte, operai hangzásra törekedve a rockszekciót kivette a műből, az előadást klasszikus operazenekar kíséri - mondta el a műsorban Rácz Rita szoprán, akit Gizella szerepében láthat a közönség.     

Hozzátette, hogy az eredetileg megírt hangfekvéshez képest egy oktávval feljebb énekli majd szerepét, mivel az ő hangtechnikájának ez a megfelelő. Mint mondta, mindenki a saját személyiségét viszi a szerepekbe, ő egyébként az Istvánnal közös duetteket nagyon szereti, és véleménye szerint a történelmi kort idéző jelmezek nagyon sokat adnak az előadáshoz.     

Az az energia, ami a zenében eleve benne van, nem veszik el amiatt, hogy ez egy operaelőadás - hangsúlyozta Pataky Dániel tenor, aki István szerepében lép színpadra. Kiemelte, hogy a zene lágy részeinek finomsága, a líra még jobban ki fog jönni, hiszen az operaénekesek nem olyan technikával énekelnek, mint a rockénekesek. Elmondta, hogy István szólói, áriái nagyon közel állnak hozzá, egyik kedvence a Mondd, mennyit ér az ember kezdetű. A próbafolyamatot izgalmasnak, a zenét fantasztikusnak jellemezte.       

A produkciót Szinetár Miklós rendezi, az Opera együtteseit Kesselyák Gergely és Cser Ádám dirigálja.     

A kettős szereposztásban a főbb szerepeket Boncsér Gergely és Pataky Dániel (István), Cseh Antal és Szegedi Csaba (Koppány), Komlósi Ildikó és Meláth Andrea (Sarolt), László Boldizsár és Varga Donát (Torda), Máthé Beáta és Balga Gabriella (Réka), valamint Szemenyei János és Turpinszky Gippert Béla (Laborc) énekli. Az Opera Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Kesselyák Gergely és Cser Ádám vezényli.     

A Magyar Állami Operaház a jogtulajdonosokkal együttműködésben Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából, majd azt követően a Keresztény Évad zárásaként, a Nemzeti Összetartozás Napján tervezte bemutatni az István, a király szimfonikus operaváltozatát, aminek ősbemutatójára a tavaszi járványügyi intézkedéseket követően most októberben nyílik lehetőség.     

A darabot Szinetár Miklós viszi színre, aki színpadra állításában is az operai hagyományok monumentális, eklektikus megvalósítására helyezi a hangsúlyt. Ebben nyújt segítséget Horesnyi Balázs többszintes, vetíthető felületekkel gazdagított díszlete, Velich Rita történelmi kort megidéző, míves jelmezei, valamint Vári Bertalan koreográfiája, aminek előadásában a Magyar Nemzeti Balett tánckara működik közre.

 

(MTI)

2020-10-12« Vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk