Legújabb tartalom

Kulcsszavak

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a magyar előadók: a Liget Budapest projekt keretében épülő, új zenei központ Mindenekelőtt című sorozatának exkluzív koncertjeit a Facebookon és a Youtube-on lehet megtekinteni december 21-től.

« Vissza

Premier előtti vetítések a 7. Skandináv Filmfesztiválon

Premier előtti vetítések a 7. Skandináv Filmfesztiválon

 

Premier előtti vetítéseket, valamint magyarországi forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmeket is kínál a 7. Skandináv Filmfesztivál, amelyet október 22. és 28. között tartanak az Art+ Cinema moziban Budapesten.

A Skandináv Filmfesztiválon mutatják be először Magyarországon Roy Andersson Történetek a végtelenségről című, Ezüst Oroszlán-díjas fekete komédiáját - olvasható az MTI-nek elküldött tájékoztatóban.

A kultrendező Andersson új alkotásának ezúttal is Pálos Gergely volt az operatőre, akivel október 24-én, a film vetítését követően közönségtalálkozót is tartanak.

Premier előtt lesz látható a Jonas Gardell bestselleréből készült Egy humorista élete című film is október 23-án. A svéd alkotás egy megkapó felnövéstörténet, amely a tinédzser kor buktatói mellett a hetvenes évek svéd kultúráját is bemutatja. Ugyancsak október 23-án vetítik A fagy előtt című dán történelmi drámát, amely az 1850-es évek vidéki Dániájában játszódik és egy öreg gazdáról és családjáról szól, akiket a tél beálltával az éhínség fenyeget. Történelmi alkotás még A király választása című norvég film. Az 1940-ben játszódó történetben a német fegyveres erők megszállják Norvégiát és ultimátumot adnak a királynak: vagy megadja magát, vagy meghal.

Egy másik norvég történelmi alkotást, A tizenkettedik férfi című filmet október 22-én tűzik műsorra. A film Jan Baalsrud, a nácik elől menekülő norvég háborús hős történetét meséli el: 1943-ban tizenkét norvég ellenállót fogtak el a nácik egy honfitársuk árulását követően, egyedül Baalstrudnak sikerült elmenekülnie.

Harry Martinson Nobel-díjas svéd szerző Aniara című tudományos-fantasztikus verses eposzának filmes adaptációját október 22-én láthatja a magyar közönség. A történet szerint miután a Föld lakhatatlanná válik, az embereket új hazájukba, a Marsra költöztetik.

Október 23-án vetítik a Botok és kövek című dán filmet, amely két fiatal határokat feszegető barátságáról szól. A The Return című filmben két örökbefogadott felnőttként visszatér Koreába, ahol más, örökbefogadott sorstársaikkal találkoznak, míg A Sune vs. Sune című svéd családi vígjáték egy negyedikes fiú iskolai nehézségeiről szól. Mindkét filmet október 25-én láthatja a közönség.

A fesztiválon ismét műsoron lesz a Daniel című, megtörtént eseményeket feldolgozó dráma, amely Daniel Rye fotóriporterről szól, akit 398 napig tartott fogva az Iszlám Állam Szíriában.

A fesztivál programjában dokumentumfilmek is szerepelnek. Grönlandról és az inuit őslakosok kultúrájáról szól a The Raven and the Seagull című dán alkotás; a The Man Who Played with Fire című svéd dokumentumfilm pedig Stieg Larson világhírű író örökségét és életművét mutatja be. A svéd író a Millennium-trilógia révén vált ismertté.

A Best of idei összeállításában olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel is találkozhat a közönség, mint Thomas Vinterberg A kommuna című dán filmje; A fa alatt című izlandi kommédia; A bűnös című Oscar-nevezett, többszörös díjnyertes dán thriller.

Újra műsorra tűzik Hans Petter Moland Az eltűnés sorrendjében című svéd fekete komédiáját és a rendező Lótolvajok című, Ezüst Medve-díjas alkotását. A műsorban szerepel Anders Thomas Jensen dán kultrendező Férfiak és csirkék című fekete komédiája és a nemzetközi bestsellerből készült, kétszeres Oscar-jelölt Az ember, akit Ovénak hívnak című svéd film.

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal láthatók. A fesztivál együttműködő partnerei a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség, a Svéd Filmintézet, a Norvég Filmintézet, a Dán Filmintézet és a Skandináv Ház.

 Kép forrása: Art + Cinema

2020-10-07« Vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk