Legújabb tartalom

Kulcsszavak

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a magyar előadók: a Liget Budapest projekt keretében épülő, új zenei központ Mindenekelőtt című sorozatának exkluzív koncertjeit a Facebookon és a Youtube-on lehet megtekinteni december 21-től.

« Vissza

Eurosonic: a Mordái és a Decolonize Your Mind Society a magyar résztvevő

Eurosonic: a Mordái és a Decolonize Your Mind Society a magyar résztvevő

 

A Mordái és a Decolonize Your Mind Society képviseli Magyarországot a 2021-es Eurosonic Fesztiválon január 13-tól 16-ig. A rangos európai showcase fesztivál és zeneipari konferencia online valósul meg.

 

A koronavírus-járvány miatt nem lehet a hollandiai Groningenbe utazni a legígéretesebb zenei tehetségek szemlézésére, a rendezvény célja azonban továbbra is az európai zene ismertségének és forgalmának növelése a kontinensen kívül és belül egyaránt - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.    

Már több mint száz zenekar került be az online koncertsorozat programjába, amelyet egy szakmai zsűri állít össze a jelentkezőkből. Magyarországot két feltörekvő zenekar képviseli az idei mezőnyben, a kelet-európai gyökerek felvállalásával mindketten a kulturális sokszínűséget képviselik.

A Mordái a hatvanas-hetvenes évek kísérletező magyar népzenei vonulatának repertoárjából táplálkozik, és "útonálló folk rock" zenét játszik. A csapat tavaly alakult, miután a Middlemist Red frontembere, Nóvé Soma 2018-as szóló kislemeze több népzenei indíttatású muzsikust megihletett, majd idén január végén megjelent a zenekar első stúdióalbuma Mordái címmel.    

A másik Magyarországot képviselő zenekar, a hatfős Decolonize Your Mind Society megszólalása egyedülálló, hiszen a jávai zenéktől a közép-afrikai polifónián át a japán udvari szertartászenékig, vagy a tiszta hangolású indiai zenétől a közel-keleti makám semleges tercein át a földöntúli hangzású tibeti gyaling kürtökig több ezer éves kultúrák zenéit fogja át és értelmezi újra, a modern kor technológiáinak segítségével.

"Az európai tehetségek felkarolása a Eurosonic szívügye, a fesztivál olyan előadók sikeres pályafutását indította el, mint a Fontaines DC, a Celeste, a Christine and the Queens, Stromae, Dua Lipa vagy az Idles. Bár januárban az online platformra kell költöznünk, azon dolgozunk, hogy az előadókat a megfelelő embereknek ajánljuk ki, akik tudnak segíteni karrierjük előmozdításában" - idézte a kommüniké Robert Meijerinket, a Eurosonic Program igazgatóját.    

A showcase fesztivál mellett minden évben egy zeneipart átívelő, nagyszabású, négynapos online szakmai konferencia is kapcsolódik a hollandiai eseményhez. A mostani kiemelt téma címe Út a felépülés felé, amivel a szervezők a világjárvány által súlyosan érintett zeneipar közeljövőjének kilátásait állítják a középpontba. Az előadók között ott lesznek az európai fesztiválok, kiadók, booking ügynökségek, zenei streaming platformok képviselői.
    

Az online fesztivál egy rövid regisztrációt követően ingyenesen követhető lesz a Eurosonic oldalán (esns.nl/tickets).

 

(MTI)

(kép: Mordái)

2020-12-03« Vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk