Legújabb tartalom

Kulcsszavak

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a magyar előadók: a Liget Budapest projekt keretében épülő, új zenei központ Mindenekelőtt című sorozatának exkluzív koncertjeit a Facebookon és a Youtube-on lehet megtekinteni december 21-től.

« Vissza

Szabadtéri installáció idézi meg Moholy-Nagy László munkásságát

Szabadtéri installáció idézi meg Moholy-Nagy László munkásságát

 

A 125 éve született Moholy-Nagy Lászlónak (1895-1946), a 20. század egyik legnagyobb hatású alkotójának munkásságát, fotográfiai, művészetelméleti látásmódját idézi meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szabadtéri installációja, amely október 25-ig tekinthető meg Budapesten, az Erzsébet téren, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik programjaként.

 

Kiállítótérré átalakított szállítmányozási konténerekben ismerkedhetnek meg az érdeklődők Moholy-Nagy egyedülálló életművével - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Az installációk szerkezetét, a tárlat és a tér grafikai megoldásait a Bauhaus világa ihlette. A belső tér kialakításának koncepcióját Moholy-Nagy az "új látást" fókuszba helyező, a fény alaptermészetét kutató munkái határozzák meg. Egy térbe függesztett, színes plexiformákból álló, megvilágított mobilszerkezet izgalmas lehetőséget kínál a fény-árnyék játékának fotózására.
    

A tájékoztató idézi Csizek Gabriella kurátort, aki szerint Moholy-Nagy László felszabadította a fényképezést a festészetet utánzó ábrázolástól, és aktívan kereste a csak erre a médiumra jellemző kifejezési formákat, lehetőségeket. A valóságnak a fotográfiai képalkotás számára megmutatkozó összefüggéseit örökítette meg fényképein és kísérleti filmjeiben. Élete során többször kellett más országban folytatnia és újrakezdenie alkotótevékenységét, mégis töretlen optimizmussal hitt abban, hogy ha a művészet mindenki számára elérhető és közösen gyakorolható tevékenység, akkor annak hatásaként a világ is jobbá válik - mondta a kurátor.
    

A tájékoztató idézi Walter Gropius(1883-1969) gondolatait is. A világhírű német építész Moholy-Nagyot meghívta tanítani a Bauhausba, az újító szellemű művészeti iskolába. Gropius szerint a magyar alkotót belső hajtóerő irányította a művészi tervezés sokféle területére: foglalkozott tipográfiával, plakátművészettel, fotóművészettel, filmmel, színházzal. Alkotómunkájának célja az volt, hogy mozgó látomások kutatásával megtalálja a tér új eszméjét. A hagyományos módszerektől teljesen mentesen, a tudós kíváncsiságával fogott mindig új kísérletekbe - jellemezte.

(MTI)

(Fotó: Capa Központ)

2020-10-09« Vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk