Legújabb tartalom

Kulcsszavak

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a magyar előadók: a Liget Budapest projekt keretében épülő, új zenei központ Mindenekelőtt című sorozatának exkluzív koncertjeit a Facebookon és a Youtube-on lehet megtekinteni december 21-től.

« Vissza

Nagy sikerrel zajlott a 15. Design Hét Budapest

Nagy sikerrel zajlott a 15. Design Hét Budapest

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védnökségével, a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében megvalósuló Design Hét Budapest idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Bebizonyosodott: a rendezvény nem csupán a kreativitás ünnepe, gazdaságformáló szerepe is legalább olyan jelentős. Erről tanúskodik a látogatói érdeklődés alakulása is. Túljelentkezés jellemezte azokat az eseményeket, ahol a kreatív tevékenység vállalkozás keretében való hasznosításáról, vagy éppen az ehhez szükséges tőkebevonás mikéntjéről, illetve a céges és egyéni sikertörténetekről volt szó. Ilyen volt például a teltházzal megtartott Kockázati tőke a kreatíviparban konferencia, ahol a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakértői és a befektetői területen érintett meghívottjai beszéltek a találmányok, formatervek és egyéb szellemitulajdon típusok védelmének fontosságáról, valós vállalati példák megidézésével. Az előadások után a kiválasztott designvállalkozásoknak lehetőségük nyílt pitch-elésre is, azaz ötletüket, cégüket rövid prezentáció formájában mutathatták be a befektetőknek.

Szintén óriási sikert aratott a Magyar design a német autóiparban című kerekasztal-beszélgetés, mely a fesztivál díszvendég országa: Németország és a hazai designerek kapcsolatát vizsgálta. A jubileum kapcsán a Zipernowsky-házban megrendezett Mission: Design beszélgetéssorozat estjei tartalmas szakmai beszélgetéseknek és találkozásoknak adott teret, melyeken a design jövőjéhez kapcsolódó témakörökről esett szó, úgy mint az aktuális társadalmi változások, a biotechnológia, az élményvásárlás vagy éppen a jövő oktatása. Számos látogatót vonzottak a Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottjait és pályázóit bemutató kiállítások, valamint a kortárs német ipari formatervezésre fókuszáló Fresch! tárlat is.

A hivatalos megnyitó előtt szeptember 28-án lezajlott a Jövő most! designkonferencia, ami a mesterséges intelligencia fejlődése által létrejövő kihívásokat járta körül, különös tekintettel az ember lehetséges szerepére és súlyára. Nagy sikert arat a Kozma Lajos emlékére nyílt Kozma Klasszik kiállítás, ahol a 70 éve elhunyt építész és bútortervező alkotói pályájának egy szeletét ismerhetik meg a látogatók.

Hungexpo OTTHONDesign Ősz kiállítása keretében megrendezett Hova Tovább? iskolabörze a kreatívipar felé orientálódó diákok körében volt népszerű, hiszen egy helyen nyílt módjuk a tervezői szakirányokon elérhető továbbtanulási lehetőségek iránt érdeklődőknek a magyar közép- és felsőoktatás teljes palettáját áttekinteni.

Habár a nemzetközi sztárvendégek – Sebastian Herkner, Mark Sadler, Marc Venot – neve elsősorban a kreatívipari közönségnek mondanak sokat, az előadásaikon tapasztalt érdeklődés jól mutatja, gazdag munkásságuk, az egyes termékek megszületésének háttere a szakma mellett a nagyközönség figyelmét is felkelti. Ugyanakkor megőrizték népszerűségüket a laikusok körében kedvelt, interakciókra, a szakmákban való megmerítkezésre lehetőséget adó „csináld magad!” típusú események, workshopok és az ezek között is legkedveltebb Nyitott Műhely programok is.

Idén különleges fókuszt kapott az egészségügy és az egészségmegőrzés kérdésköre, hiszen például a Magyar Formatervezési Díj Termék kategóriájában a Nagy Ádám és Iglói-Nagy Péter által tervezett WIWE EKG készülék győzött, Diák kategóriában pedig Pákozdi Rebeka tartásjavító hátizsákja nyert. A szektorban kínálkozó jelenlegi és jövőbeni lehetőségek áttekintése több eseményen is téma volt; például a Mission: Design előadások sorában is szó esett a design szerepéről az egészségiparban, de a generációk jövője, a fenntarthatóság, vagy éppen a nagyvárosi élet témáján keresztül is felmerült a jövő emberének boldogulása, jóléte, egészsége.

A Design Hét nemcsak Budapesten, hanem a partnerként csatlakozó vidéki városokban is a közönség egyre szélesebb körének mutatta meg a design szerepét, és növekvő fontosságát. A hatalmas érdeklődést jól jellemezte, hogy Debrecen, Győr, Pécs, Sopron és Veszprém partneri részvétele mellett Szentendre is tematikus programmal csatlakozott.

Október 19-én hivatalosan véget ért a Design Hét Budapest, azonban még kiállítások egész sora tekinthető meg a fővárosban a következő napokban és hetekben is.

 

 

Kozma Klasszik (december 2-ig)

A Budapesti Műhely egy olyan egyedülálló vállalkozás volt a múlt század elejének Magyarországán, amely az igényes kézműipar megtartásával, Kozma Lajos kivételes alkotói képessége révén számtalan kimagasló kvalitású lakberendezési tárggyal gazdagította a magyar otthonkultúrát és iparművészetet. A kiállítás a világhírű építész, belsőépítész és bútortervező, Kozma Lajos alkotói pályájának alakulását meghatározó és hírnevét megalapozó Budapesti Műhely működését, illetve Kozma ez időben végzett grafikusi-könyvművészi tevékenységét mutatja be.

 

HELYSZÍN: Műcsarnok

CÍM: 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

NYITVA TARTÁS: K-V: 10:00-18:00

 

Kari Piippo Reflexiók (november 10-ig)

A világhírű finn plakáttervező grafikusművész, Karl Piippo vezetésével indít plakátszerkesztői, grafikai workshopot a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.)

HELYSZÍN: Csikász Galéria
CÍM: 8200 Veszprém, Vár utca 17
NYITVA TARTÁS: H-SZ: 10:00-19:00

12 fal – Építészet és ornamentika (november 30-ig)

A századforduló művészetét nagymértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor épült Schoditsch Lajos tervei alapján a veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épülete, valamint a vele átellenben található Medgyaszay István által tervezett veszprémi Petőfi Színház. A felújítás előtt álló épületek története a jövőben még szorosabban összeforr, hiszen az Iparostanoda a Színház irodaházaként működik tovább. Így a felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy reflektáljunk a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgáljuk, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.

HELYSZÍN: Volt Iparostanoda épülete
CÍM: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc út 1
NYITVA TARTÁS: H-P: 10:00-17:00

Susu X Komonka / Shine! (november 8-ig)

Jó megfogni, praktikus és szép, mindennapi életünk alapvető kiegészítői. A SHINE! a SUSU Keramika (Asbóth Szaffi, Bodnár Flóra) és a KOMONKA Textile (Kovács Móni) kollaborációja. Megközelítésükben ezek a tárgyak nem tökéletesek, a hibák szépek, az egyenetlen és foltos felületek barátságosak és szabadok. Az asztalkultúra esztétikus használati tárgyainak kiállítása, a SUSU most nyíló bázisán kerül bemutatásra, amely galéria, műhely és bolt is egyben.

HELYSZÍN: 1027 Budapest, Frankel Leó út 10
NYITVA TARTÁS: H-P: 13:00-19:00 SZ: 10:00-13:00

2020-03-05« Vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk