Legújabb tartalom

Kulcsszavak

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a magyar előadók: a Liget Budapest projekt keretében épülő, új zenei központ Mindenekelőtt című sorozatának exkluzív koncertjeit a Facebookon és a Youtube-on lehet megtekinteni december 21-től.

« Vissza

Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás a Pesti Vigadóban

Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás a Pesti Vigadóban

 

Csíkszentmihályi Róbert életművének legfontosabb alkotói periódusait bemutató kiállítás nyílik kedden a Vigadó Galériában, a Munkácsy-díjas szobrászművész 80. születésnapja alkalmából - közölte a Magyar Művészeti Akadémia.

 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjának, a nemzet művészének történelmi emlékművei, emlékszobrai, díszítő jellegű alkotásai, díszkútjai a hazai és külföldi városok közterein, középületeiben lelhetők fel, emellett számos domborműves emléktáblát, valamint síremléket is készített az elmúlt öt évtizedben - írják a közleményben.    

A szobrászművész életművét reprezentáló kiállítás mintegy 70-80 plasztika és szoboregyüttes, 120 érme és néhány grafikai mű, továbbá köztéri műrészletek kinagyított repróit öleli fel. A tárlat kurátora Wehner Tibor művészettörténész.    

A közintézményi, galériás és magángyűjteményben szereplő műtárgyak kölcsönzését a Magyar Nemzeti Galéria, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, Kogart Kortárs Művészeti Intézmény és a jogörökösök biztosítják.    

Mint írják, a szobrászművész hatvanas évek közepe óta épülő oeuvre művei a kezdetektől napjainkig jelen vannak a magyar művészet hazai és külföldi kiállítási fórumain, számos kompozíciója gazdagítja a rangos hazai és külföldi köz- és magángyűjtemények anyagát és megannyi alkotása lelt otthonra - ugyancsak idehaza és a határokon túl is - a köztereken és a középületekben.    

Csíkszentmihályi Róbert munkásságát 1974-ben Munkácsy Mihály-díjjal ismerték el. 1983-ban érdemes művész lett, Budapest Művészeti Díját 1988-ban kapta meg. 2001-óta a kiváló művész, 2013-ban Kossuth-díjat kapott. Abszurditásokkal átitatott szobrászati formanyelvéért és világképéért, magas szakmai kvalitású tradicionális kisplasztikáiért, monumentális emlékműveiért és szakrális kompozícióiért kapta meg 2014-ben a nemzet művésze elismerést.

    

A kiállítás online formában nyílik meg, az esemény az MMA honlapjain (mma.hu és mma-tv.hu), YouTube-csatornáján valamint Facebook oldalán is elérhető lesz. Az MMA Képzőművészeti Tagozat szervezésében megrendezett tárlat 2021. április 20-áig látogatható a Pesti Vigadóban a járványügyi intézkedések függvényében - közölte az MMA.

(MTI)

2020-12-14« Vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk