Legújabb tartalom

Kulcsszavak

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

Online koncertekkel jelentkezik a még épülő Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Házát már az építkezés alatt megtöltötték zenével a magyar előadók: a Liget Budapest projekt keretében épülő, új zenei központ Mindenekelőtt című sorozatának exkluzív koncertjeit a Facebookon és a Youtube-on lehet megtekinteni december 21-től.

« Vissza

Jaschik Álmosról nyitott új virtuális kiállítást az OSZMI

Jaschik Álmosról nyitott új virtuális kiállítást az OSZMI

 

Jaschik Álmos és a "halhatatlan papiros" címmel nyitotta meg új virtuális kiállítását az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI); a tárlat középpontjában az alkotó bábművészeti tevékenysége áll.

 

Jaschik Álmos (1885-1950) grafikus, festő, iparművész, szakíró művészpedagógus és jelmeztervező volt.    

"1936-ban új színház megnyitásának tervéről adtak hírt a lapok. A Fajankó Művészek Bábszínházának egyik szellemi atyja Jaschik Álmos volt" - olvasható az OSZMI közleményében.  

Mint írják, az idén a művész születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékeznek. Virtuális kiállításuk középpontjában Jaschik Álmos kevésbé ismert bábművészeti tevékenysége és az 1930-as évek bábos törekvései, kezdeményezései állnak, de néhány művön keresztül felvillantják életútját - iparművészeti, grafikai, jelmez- és díszlettervezői munkái közül válogatv    

A "halhatatlan papiros" kifejezés egy 1930-as kritikából származik és nagyon találó Jaschik Álmos életművére. Minden munkája kötődik a papírhoz: könyvkötései, grafikái, jelmezei, díszletei, makettjei, bábjai, rajzfilmje mind papíron születtek, és ha megvalósultak is, ma újra csak a papír - tervek, nyomatok, fényképek - őrzik emléküket.    

A virtuális tárlatot a PIM-OSZMI gyűjteményeinek anyagából állították össze, a látogatók azonban találnak alkotásokat a Petőfi Irodalmi Múzeumból, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárának gyűjteményéből, az Iparművészeti Múzeumból, magángyűjteményekből és korabeli folyóiratokból is.
    

A kiállítás a https://oszmi.hu/ oldalról érhető el.

 

(MTI)

(kép: Jaschik Álmos: A Szentpál-iskola előadásának kosztümterve,1930 körül, MTA BTK Művészettörténeti Intézet)

2020-12-10« Vissza

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk