Színházi élet

PROZÓDIA - Kortárstánc Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire 

Prozódia címmel hosszú kihagyás után újra látható Feledi János rendezése a Nemzeti Táncszínházzal közös produkcióként, a “Táncbazár” című nyári, szabadtéri programsorozat kapcsán Július 25-én világörökség részét képező Várkert Bazár Öntőház udvarán. A táncestet Kodály Zoltán zenei világa inspirálta a Trio a lá Kodály izgalmas, modern élőzenei közreműködésével.

Prozódia. A szó jelentése a verstanban azzal foglalkozik, ahogy a természetes beszéd verssé alakul, illetve milyen módon válik ritmikus formákká. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana ez, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához. Előadásunkban azt keressük, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzések kapcsán.

Oláh Dezső  Junior Prima díjas zeneszerző, zongorista keresett meg azzal az elképzeléssel, hogy az általuk képviselt kortárs zenei világot, ötvözzük az általam képviselt táncstílussal, s hozzunk létre egy táncszínházi előadást. Nagyon örültem a megkeresésnek, és az első pillanatban kiderült, hogy hasonlóan gondolkodunk és mindketten nagyon kreatív emberek vagyunk. Látta több koreográfiámat a Nemzeti Táncszínházban, következő lépésként pedig kaptam tőle néhány válogatást, hogy gondolkodásra inspiráljon, milyen téma köré fűzhető fel ez a fajta zenei világ egy egész estés darab során.  Így választottam ki a “Felülről fúj az őszi szél” “Édesanyám is volt nékem” “Kis kece lányom” a “Tiszán innen Dunán túl” vagy a “Galántai táncok” című műveket – mondta Feledi János rendező-koreográfus, a Feledi Project vezetője. 

 

Feledi János számára azért fontos ez a művészeti hungarikum, mert…a Trio a lá Kodály, Oláh Dezső zongoraművész, Tar Gergely ütőhangszer, Erdő Zoltán klarinétművész elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A Kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálja bemutatni a közönségnek.”

Érdekesség még, hogy az előadás után tánctanítás is lesz, így az érdeklődők belekóstolhatnak a tánc és élőzene energiájába 2017. július 25-én a Várkert Bazár szabadtéri színpadán!

 

Videó: https://vimeo.com/119838051

 

Előadás/próba fotók: Jókúti György

Portré fotó: Szigeti László

 

 

 http://nemzetitancszinhaz.hu/esemenynaptar/esemeny/237/209

 

http://www.varkertbazar.hu/esemenyek/feledi-project-trio-a-la-kodaly-prozodia

 

 

http://felediproject.com

TOP