Popcorn

ARS SACRA FILMFESZTIVÁL 2018. SZEPTEMBER 16-23.

Az idén tizenkét éves, nemzetközi minősítéssel rendelkező Ars Sacra Fesztivál keretein belül harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Ars Sacra Filmfesztivál különleges színt képvisel a hazai kulturális palettán. Bár nevéhez hű marad, nem leszűkíti, inkább kibővíti a szentség, a szakralitás fogalmát. Elsősorban olyan alkotásokat vártunk, amelyek részben vagy egészben a szakralitás fogalomkörébe tartozó témával foglalkoznak, az ökumené jegyében, mégsem kifejezetten vallásos filmek bemutatójáról van szó. 

A beérkezett és díjazott művek jelentős része a hit erejéről szól, mások emberi sorsokról, az élet nehézségeiről és örömeiről, az emberi lét sokszínűségéről, az örök értékekről adnak hírt – művészi színvonalon. Egyes alkotások pedig a magyarság történelmét, kultúráját, kiemelkedő személyiségeit, a határon túli magyarság sorsát mutatják be megrendítő erővel.

2018-ban 83, két évnél nem régebbi film érkezett be, közülük fél tucat a szomszédos, magyarlakta országokból. A zsűri – melynek tagjai Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró - döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással ismerkedhetnek meg.

A filmfesztivál szeptember 16-án a Kallós Zoltán néprajztudós életéről és munkásságáról készült a Válaszút vándora – Kallós Zoltán öröksége (rendező Holló László és Dala István) című filmmel indul, és szeptember 23-án Az élet ára – a Weiss Manfréd család története (rendező Katona Zsuzsa) című film vetítésével zárul. Két tematikus napunkon a határon túli filmrendezők filmjei és a rövid fikciós, animációs, kísérleti filmek kerülnek vetítésre.

A zsűri az alábbi kategóriában ad ki díjakat: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti).

Az ünnepélyes díjátadóra az utolsó vetítési napon, 2018. szeptember 23-án 19 órai kezdettel kerül sor.

A vetítések időpontjáról honlapunkon http://www.ars-sacra.hu/filmfesztival és a

Papageno Ars Sacra Filmfesztivál különszámából tájékozódhat.

A III. Ars Sacra Filmfesztivál helyszíne a Tabán Artmozi (1016 Budapest, Krisztina körút 87-89. ) Időpontja: 2018. szeptember 16. és 23. között, 16:00-20:00 óráig.

 

Az előadások ingyenesek, nullás jegyek a mozi pénztárában igényelhetők szeptember 6-tól.

 

www.ars-sacra.hu

TOP