Kép-zelet

„Nagyító alatt a pénz” Érem- és kincsleletek Baranya megyében

Pécs és Baranya megye területén az elmúlt évtizedekben számos értékes éremlelet került elő a régészeti kutatások során. Ezeket eddig tematikusan még sohasem mutatták be a nagyközönségnek. Többek között e hiány pótlására valósult meg a „Nagyító alatt a pénz” – Érem- és kincsleletek Baranya megyében című időszaki kiállítás, amelynek megnyitója március 16-án 16 órakor lesz a JPM Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.). 

A bemutatott anyag a neolitikum időszakától kalauzolja végig a látogatót a 17. század végéig a Baranya megye földjéből előkerült kincseken.

 

55 kilogramm a legnagyobb őskori leletegyüttes

 

Látható a tárlaton a megye legnagyobb bronzkori kincslelete (Márok), amely önmagában 55 kilogrammot nyom, és több mint 600 bronztárgyból tevődik össze. Szemügyre vehetjük a megye legkorábbi érempénzeit Dunaszekcsőről, amelyeket a késő vaskorban a kelták vertek. Megismerkedhetünk a római pénzekkel, éremleletekkel. A kiállítás második fele olyan éremleletek mustrája, amelyek kivétel nélkül a középkori és kora újkori magyar történelem valamilyen háborús eseményéhez kapcsolódnak, javarészt a hódoltság kor időszakához. Látható lesz a megye eddig ismert legnagyobb darabszámú éremlelete is, amely Mohácson került elő, földbe kerülése pedig a mohácsi csatával hozható összefüggésbe.

 

A tárgyi anyag bemutatása mellett a kiállítás részét képezi 21 darab tabló is, amelyek a bemutatott tárgyi leletanyag ismertetése mellett bepillantást engednek a régészeti munka rejtelmeibe, háttérinformációkat szolgáltatnak az egyes történeti korszakokról, a pénz és a pénzverés fejlődéséről, valamint a pénzhez kapcsolódó érdekességekről.

 

Múzeumpedagógia értékbecsléssel, pénzveréssel

 

A kiállítás hiánypótló, hiszen az eddig feltárt leletanyagot tematikusan még sohasem mutatták be a nagyközönségnek. A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozások, szöveges kiadvány és előadások is kapcsolódónak, így életkor és érdeklődés szerint bárki megtalálhatja a számára leginkább érdekes programot. A 8-18 éves korúaknak szánt múzeumpedagógiai foglalkozás során a részvevők megtudhatják, hogy a több ezer érem hogyan került a múzeumba, közösen megbecsülhetik, melyik pénz mennyit érhetett, valamint kipróbálhatják a pénzverést (az érmét haza is vihetik). A foglalkozásokra Gardánfalviné Kovács Magdolna restaurátor-múzeumpedagógusnál lehet jelentkezni a 06-70-325-50-79-es telefonszámon.

 

Tematikus, érdekes előadások –

Gazdag információs tartalom a múzeum honlapján

 

A kiállításhoz a témához kapcsolódó előadássorozat is társul. Az előadások áprilisban és májusban lesznek, a részletes program március végétől a jpm.hu/eremkiallitas2016 oldalon érhető el, amelyen az érdeklődő nagyon részletes anyagot talál. A megtekinthető anyag a kiállítás tablóin megjelenő tartalom online változata.

 

A tárlat március 16-ától május 31-éig tekinthető meg a JPM Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.), keddtől vasárnapig 10-18 óra között.

 

Janus Pannonius Múzeum

TOP