Kép-zelet

„Üdvözöllek az agyamban” – Dalí-kiállítás nyílik Pécsen

Salvador Dalí (1904-1989) számos irodalmi műhöz készített illusztrációt. A világhírű képzőművész munkásságának ezen szelete előtt tiszteleg az a kiállítás, amely április 28-án nyílik meg 16 órakor a Janus Pannonius Múzeum Vasváry-házában (Pécs, Király u. 19.). A tárlaton Dante Isteni színjáték című műve által ihletett 100 grafikában gyönyörködhetünk, valamint megcsodálhatjuk Dalí kevéssé ismert kártyafestészeti munkáit is. 

Welcome into my brain“, azaz „Üdvözöllek az agyamban” – szól hozzánk egy 1970-es évekbeli filmjében a művész (Fundacio Gala – Dalí), felszólítva minket arra, hogy merüljünk el az ő gondolatvilágában. A nem hétköznapi köszöntés adta az ötletet Thomas Emmerling műgyűjtőnek, hogy Salvador Dalí Dante: Isteni színjáték című világhírű művéhez készült grafikáiból egy kiállítási anyagot állítson össze.

Az Emmerling-gyűjteményből az Isteni színjáték ihlette 100 alkotást mutat be a múzeum. A kiállításon szöveges formában lehet majd megismerni Dalí életútját, ún. nyomdagrafikai munkásságát, az Isteni színjáték képsorozat keletkezését is. A képek az irodalmi mű egy-egy énekéhez készültek (egy bevezető ének, 33 ének a pokol, 33 ének a purgatórium és 33 ének a paradicsom).

Az alkotásokat Dalí ugyancsak igen kevéssé ismert kártyafestészeti munkái egészítik ki – egy francia kártya és egy tarot kártya csomag, amelyek a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe tartoznak. A francia kártya a múzeumi értékes kártyagyűjtemény része, amely nemrég a Dalí születésének 100. évfordulójára limitált mennyiségben kiadott, sorszámozott példányú Dali Tarot kártya megvásárlásával gazdagodott.

A kiállítás 2016. április 28-án nyílik meg 16 órakor a Janus Pannonius Múzeum kiállítóhelyén, a Vasváry-házban (Pécs, Király u. 19.). A tárlat keddtől szombatig látogatható 10-16 óra között 2016. október 29-éig. A belépőjegy felnőtteknek 1150, a kedvezményekre jogosultaknak 650 forintba kerül.

 

Janus Pannonius Múzeum 

TOP