Hírek

BartókBéla-Premier-FelediJános

Bartók kicsit másképp,  premierrel kezdi a évadot Feledi János

 

A Feledi János vezette Feledi Project ismét élőzenés táncelőadásra készül HAT TÁNC címmel. Bartók 

Béla Román népi táncok művének jazz adaptációját az Oláh Dezső Trió zenekarral szeptember 28-án mutatják be a Várkert Bazárban a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

Feledi János nem először dolgozik Oláh Dezső Junior Príma-díjas zongoraművész, zeneszerzővel, közösen jegyzik a Prozódia (2014) előadást, amit Kodály Zoltán népdalgyűjtései ihlettek. A mostani közös munka is bizonyítja, hogy mennyire jól tud működni az élő jazz zene és a kortárs tánc fúziója. A zene az eredeti motívumokból indul, törekedve az autentikusságra, ezeket próbálja visszaadni, ezekről többet mondani, a karakterek stílusát megmutatni. Oláh Dezső Trió és Feledi János arra is fókuszáltak, hogy minőségi és plasztikus szövetbe ágyazzák ezeket a dallamokat és mozgásvilágot. Az alkotók a lényegi mondanivalót beszélik át, annak különböző mélységeit fejtegetik.

Az Oláh Dezső Trió tagjai, Oláh Dezső-zongora, Oláh Péter-bőgő, Pecek Lakatos András-dob és Feledi János-Feledi Project a hazai és nemzetközi színpadok gyakori fellépője.

 

Reflexió Bartók Béla Román népi táncok művére, az 1915-ben írt zongorára íródott művének dob, bőgő, zongora adaptációja. Népi életképek. A táncelőadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulását követhetjük nyomon különböző életérzések, tételek kapcsán. Legyen ez bál, vagy magányos férfi tánca, vagy egy kacérkodó, incselkedő páros tánc. Mai virtuális világunkban eltávolodunk egymástól. Másfajta közösségi életet élünk, ami nem ember központú. Ezt az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet keressük-mondta az előadás rendezője-koreográfusa Feledi János. A darabban az emberi egzisztencia határait kutató expresszionizmus és az irónia, valamint a szándékos egyszerűség és a kontrapunktikus (ellenpontos) összetettség jól megférnek egymás mellett. 

HAT TÁNC címmel 2017. Szeptember 28-án tartják a premiert a Várkert Bazárban. 

A mű hat tánctételből áll, melyeknek karakterét megőrizve improvizációk hangzanak el a tánc tételek között. 

 

 

 

 

 

 

HAT TÁNC

 

PREMIER: 

2017. szeptember 28. Várkert Bazár, a Nemzeti Táncszínház szervezésében

 

 

Táncművészek - előadók: Hortobágyi Brigitta, Tóth Brigitta, Frigy Ádám, Feledi János

Zene: Oláh Dezső Trió / Oláh Dezső-zongora, Oláh Péter-bőgő, Pecek Lakatos András-dob

Látvány-jelmez: Matisz Gábor, Feledi János

Rendezés - koreográfia: Feledi János

 

Támogatók: Nemztei Kultúrális Alap, Nemzeti Táncszínház

Fotók: Marosi Viktor

 

További infromáció:

www.felediproject.com

www.nemzetitancszinhaz.hu

TOP